Seutuliigan paikallismääräykset
Seutuliigan otteluissa noudatetaan Suomen Salibandyliiton pelisääntöjä ymmärtäväisesti mukaillen.
Sääntöjen pätemisjärjestys: 1.Seutuliigan paikallismääräykset 2. SSBL:n pelisäännöt.
Seutuliiga suosittelee tutustumaan PELISÄÄNTÖIHIN oheisen linkin kautta.
Pelisäännöt – Suomen Salibandyliitto
Alla on lueteltu asioita, jotka poikkeavat Salibandyliito säännöistä:
Pelialue
Pelit pelataan Varkauden Liikuntatalolla kahden lohkon kokoisessa kaukalossa.
Vaihtoalueet
Kotijoukkue vasemmalle puolelle, toimitsijapöydästä katsottuna.
Toimitsijapöytä
Toimitsijatehtäviä hoitaa Seutuliigan nimeämä henkilöstö ja vastaa ko. ottelussa seuraavista tehtävistä; pöytäkirja, jäähyjen ajanotto, tulostaulu ja otteluaika, josta erotuomari antaa tarvittaessa lisäohjeet.
Pelaajaluettelo
Ennen kauden alkua, joukkueet toimittavat pelaajaluettelonsa sähköpostilla Seutuliigalle seutuliiga(at)seutuliiga.fi
Seutuliiga toimittaa täytetyt ottelupöytäkirjat otteluihin.
Joukkueen yhteyshenkilö/kapteeni vastaa ennen otteluita oman joukkueensa pelaajaluettelosta.
Kaukalon kokoaminen / purkaminen
Ensimmäisen ottelun joukkueet kasaavat yhdessä kaukalot (jos se ei ole jo valmiiksi koottu) ja viimeisen ottelun joukkueet purkavat laidat, vaihtopenkit ja matot, niille tarkoitettuun paikkaan.
Mikäli laitoja ei ole kasattu ajoissa mahdollinen myöhästyminen vähennetään ensimmäisen ottelun peliajasta.
Pelialueen tarkistaminen
Erotuomari ja joukkueet tarkistavat pelialueen ja kaukalon ennen ottelua. Kaikki vaaralliset esineet poistetaan tai pehmustetaan. Molemmat joukkueet suoristavat kaukalon omalta kenttäpuoleltaan.
- PELIAIKA
Varsinainen peliaika
Peliaika on 2 x 20 minuuttia juoksevaa aikaa. Erätauko kestää yhden minuutin. Kaikkien otteluiden viimeinen minuutti pelataan tehokkaana. Kello pysäytetään pelikatkon ajaksi ja käynnistetään kun pallo laitetaan peliin.
Peliaika pysäytetään VAIN rangaistuslaukauksen ja aikalisän ( 30 s. ) yhteydessä sekä erotuomarin näytöstä epäluonnollisten pelikatkojen yhteydessä.
Joukkueella on oikeus yhteen aikalisään/peli mikäli aikalisä ehditään hyväksymään pidettäväksi.
Erotuomari on velvollinen käynnistämään ottelun ohjelmaan merkittynä aikana. Pelin aloituksen viivästyminen vähennetään ottelun peliajasta.
Mikäli ottelu ( esim. pudotuspeli- tai mitaliottelu ), jossa on selvitettävä voittaja, päättyy tasan, ratkaistaan voittaja rangaistuslaukauskilpailulla. Ensin 3 laukojaa/joukkue vuorotellen ja jos tilanne on edelleen tasan niin pari kerrallaan ratkaisuun saakka
- OSALLISTUJAT
Pelaajat
Otteluissa pelaajamäärä on rajoitettu 20:een. Pelaajien nimiä voidaan lisätä korttiin ottelun aikana erotuomarin luvalla.
Pelaajamäärä kentällä 1+4.
Erotuomarit voivat aloittaa pelin vain, kun molemmilta joukkueilta on kentällä sääntöjen mukaisesti pukeutuneet maalivahdit ja neljä pelaajaa ( 1 + 4 ). Mikäli joukkue ei saa tätä minimikokoonpanoa täyteen kun ottelun alkamisajasta on kulunut 5 min. merkitään tulos 5 – 0 vastustajan hyväksi.
Odotusaika max. 5 min. vähennetään ottelun peliajasta.
Pelin ollessa käynnissä joukkueiden on pystyttävä pelaamaan vähintään kolmella pelaajalla ( mv + 2 ), muuten peli keskeytetään ja lopputulos on 5 – 0 ei-rikkoneen joukkueen hyväksi, tai saavutettu tulos, mikäli tämä on edullisempi ei-rikkoneelle joukkueelle.
Ylivoima voidaan pelata kahden miehen ylivoimana (4 vs 2)!
Kaikki osallistuvat toimintaa omalla vastuullaan, liiga ei vakuuta ketään.
Joukkue voi kauden aikana suorittaa yhden ( 1 ) pelaajasiirron. Vanhan seuran on hyväksyttävä siirto liigan yhdistykselle, jossa siirroista pidetään kirjaa. Siirrot on tehtävä ennen tammikuun 31. päivää kuluvaa kautta. Siirtomaksu on 100 euroa. Jos siirtyvä pelaaja ei ole pelannut yhtään ottelua vanhassa joukkueessa siirtomaksua ei ole.
Pelioikeus
Jos joukkueessa pelaa pelioikeudeton, ylimääräinen rekkaripelaaja, pelikiellossa oleva tai muuten joukkueeseen kuulumaton pelaaja, tuomitaan joukkue hävinneeksi 5 – 0, lisäksi Seutuliigalla on oikeus rangaista pelaajaa pelikiellolla ja joukkuetta sakolla tai sarjasta sulkemisella. Joukkueen yhteyshenkilö on vastuussa kaikista mahdollisista maksuista. Sakko on 100 euroa.
Mikäli pelaajaa ei merkitty ottelupöytäkirjaan, seurauksena 2 min joukkuerangaistus, eikä muita seuraamuksia. Toimitsija lisää pelaajan pöytäkirjaan.
Tässä pykälässä mainituista pelioikeusasioista voi protestin tehdä kuka tahansa liigan pelaaja. Kts. menettelytapa tarkemmin kohdasta protesti.
Jos joukkueessa esiintyy päihtynyt pelaaja, niin ottelu keskeytetään ja ko. joukkue tuomitaan hävinneeksi 5 – 0, tai saavutettu tulos mikäli tämä on edullisempi ei-rikkoneelle joukkueelle.
Joukkue on vastuussa myös kannattajistaan. Alkoholin tai muun vastaavien aineiden käyttö ehdottomasti kielletty.
Kaikille pelaajille painotetaan, että kysymyksessä on ennen kaikkea kuntoilu, ei liian vakavasti otettava laji. Missään vaiheessa voittoa ei saa jahdata vastustajan loukkaantumisen hinnalla.
Olkoon hiki se paras mitalimme!
Pelin turvallisuudesta huolehtimista ei jätetä yksin tuomareiden harteille, vaan jokainen miettiköön tätä näkökohtaa aina ennen kaukaloon astumista.
Sarjan alkamisen jälkeen uusia pelaajia voidaan ottaa joukkueeseen koko runkosarjan ajan. Pelaajan pitää pelata kaksi runkosarjan peliä, jotta on pelioikeudellinen Playoffeissa.
SARJAKOHTAISET PELAAJARAJOITUKSET:
SSBL:n lisenssipelaajat eivät saa pelata Seutuliigassa. Alla poikkeukset lisenssisääntöön:
SSBL:n lisenssipelaajat saavat pelata Seutuliigassa seuraavin rajoituksin.
- sarjassa sallitaan yhteensä kaksi SSBL:n miesten 3-5 div. pelaavaa pelaajaa tai kaksi yhden vuoden ilman lisenssiä olleita pelaajia. Sarjassa sallitaan SSBL:n juniorisarjoissa pelaavat juniorit ja SSBL:n sarjoissa pelaavat seniori-ikäiset pelaajat (M40 ja vanhemmat).
- 2-3. sarjoissa sallitaan SSBL:n poika-juniorisarjoissa pelaavat P17 ikäluokkaan asti ja SSBL:n seniorisarjoissa pelaavat pelaajat (M40 ja vanhemmat)
- sarjassa sallitaan SSBL:n juniorisarjoissa pelaavat pojat P14 ikäluokkaan asti. Seutuliiga suosittelee, että joukkueissa olisi myös nais-/tyttöpelaajia.
- Poikkeuksena Vartan P17 joukkue, joka osallistuu P18 sarjaan, koska oman ikäluokan P17 sarja ei toteutunut Savo-Karjalan alueella.
SSBL:n maalivahdit voivat pelata Seutuliigassa sekä maalivahtina että kenttäpelaajana.
Tytöt ja naiset:
Ei rajoituksia.
Runkosarjassa saa vaihdella maalivahtia, mutta playoffeissa täytyy olla omassa joukkueessa nimetty maalivahti ja varamaalivahti. Maalivahdit pitää olla nimetty kuluvan kauden tammikuun loppuun mennessä. Maalivahti ei saa pelata toisessa oman sarjan playoff-joukkueessa. Maalivahti tai varamaalivahti tulee olla samasta sarjasta tai alemmista sarjoista. Nelossarjassa saa käyttää myös kolmossarjan maalivahtia.
Erotuomarit:
Pelin tuomitsee yksi tai kaksi samanarvoista erotuomaria.
Erotuomarien tulee käyttää määrättyjä merkkejä ja näyttöjä.
Erotuomareilla on oikeus keskeyttää ottelu, mikäli heidän mielestään ei ole edellytyksiä pelin sääntöjenmukaiselle jatkumiselle.
Tuomarimaksu sisältyy kausimaksuun.
Erotuomarin koskemattomuus on loukkaamaton (hipaisematon) kaikissa Seutuliigan otteluissa. Rikkeestä tätä vastaan voidaan tuomita jopa elinikäinen pelikielto ( Kouvolan Hovioikeuden Lahden kortteliliigalle myönteinen ratkaisu nro 678 / 1995 ).
Toimitsijat:
Seutuliiga hoitaa toimitsijan/toimitsijat otteluihin.
Toimitsijan vastuulla on tulostaulun hoitaminen ja pöytäkirjan täyttäminen sekä muut Seutuliigan määräämät tehtävät
Viimeisen pelin joukkueet ja toimitsijat huolehtivat, että halli jää hyvään kuntoon.
- VARUSTEET
Pelaajien asusteet
Kenttäpelaaja saa käyttää salibandyyn tarkoitettuja polvi- tai säärisuojia, sekä ihonmyötäisiä pelikäsineitä. Päähineen, esim. lippis oikein tai väärinpäin, pipon käyttö on kielletty. Hikinauhat sallitaan. Myös korva-, huuli- ja nenä renkaiden, rautojen ja niittien käyttö on kielletty tai ne pitää vähintään peittää.
Joukkueella tulee olla numeroidut ja värin osalta Yhtenäiset pelipaidat. Pelipaidan numeroteippauksia ei sallita. Ottelun tuomari/Seutuliigan toimitsijat voivat myöntää poikkeuksen.
Mikäli erotuomarien mielestä joukkueiden peliasut eivät erotu riittävän hyvin toisistaan, on vierasjoukkue velvollinen vaihtamaan.
Seutuliigalta voi lainata erivärisiä liivejä. Silloin on sovittava tuomarin/toimitsijoiden kanssa pelinumero muutoksista.
Maalivahtien paitojen on oltava urheilukäyttöön tarkoitettuja.
Kapteenin nauha tulee olla jokaisen joukkueen kapteenilla.
Pelaajien housujen tulee olla urheilukäyttöön tarkoitettuja. Shortsit, caprit ja ylipäätään kaikki muutkin housut joissa on nappeja, vetoketjuja, kiristysnauhoja, niittejä sekä ketjuja ovat EHDOTTOMASTI kiellettyjä. Yhdistys suosittelee lyhyiden pelihousujen käyttöä, ne näyttävät pelimiehiltä tai naisilta.
EROTUOMARIN TOIMENPITEET eriväristen paitojen ja kiellettyjen housujen, sekä muiden väärien varusteiden suhteen: ensin kehotetaan korjaamaan, sitten rangaistus (2min, joukkueelle vain yksi rangaistus ottelua kohden).
Erotuomarien asusteet
Erotuomareiden on pukeuduttava urheilullisesti. Yhdistys suosittelee käytettäväksi asukokonaisuutta; erotuomaripaita, mustat shortsit, mustat sukat, mustat kengät.
Pallo
Pallon on oltava IFF:n hyväksymä. Seutuliiga toimittaa pallot peliin. Toimitsijat pitävät pallot pöydällä olevassa laatikossa, antavat niitä tarvittaessa peliin.
- RANGAISTUKSET
Seutuliigan peleissä käytettävissä olevat jäähyt:
2min = pieni joukkuerangaistus
2+2min = iso joukkuerangaistus
2+10min = henkilökohtainen rangaistus
2+2+20min = Tekninen Pelirangaistus,TPR, (punainen kortti)
2+2+20min = Pelirangaistus, PR (punainen kortti)
Seutuliiga halua muistuttaa joukkueita, että minkäänlaista sanallista tai fyysistä väkivaltaista käytöstä EI sallita ottelutapahtumissa. Ja erityisesti Pelirangaistuksen yhteydessä (punainen kortti) jatkoseuraamukset voivat olla totuttua ankarammat.
Tekninen pelirangaistus (TPR)
TPR aiheuttaa pelikiellon ottelun loppuun saakka, mutta ei jatkoseuraamuksia.
1) Kenttäpelaaja käyttää ei-hyväksyttyä mailaa, tai mailaa, jonka lapa ja varsi ovat eri tuotemerkkiä, tai mailaa, jonka lapa on liian käyrä.
Maalivahti käyttää ei-hyväksyttyä kasvosuojusta. (ei erotuomarinäyttöä)
Maila, jossa ei ole hyväksymismerkintää, on aina ei–hyväksytty maila.
Pelirangaistus (PR)
1) Pelirangaistus voidaan tuomita vain ison joukkuerangaistuksen (2+2) yhteydessä.
2) Pelirangaistus johtaa pelikieltoon ottelun loppuajaksi ja saman kilpailun seuraavan ottelun ajaksi sekä mahdollisiin muihin rangaistuksiin sarjajärjestäjän määrittämien sääntöjen ja määräysten mukaisesti.
Pelirangaistukseen johtavat rikkeet
1) Pelaaja syyllistyy jatkuvaan tai toistuvaan epäurheilijamaiseen käytökseen.
Pelirangaistus korvaa toisen 10 minuutin henkilökohtaisen rangaistuksen sekä sen yhteydessä tuomitun pienen joukkuerangaistuksen, mutta siitä pitää seurata iso joukkuerangaistus. Jatkuva tarkoittaa samassa yhteydessä ja toistuva toista kertaa samassa ottelussa.
2) Pelaaja rikkoo mailan tai muita varusteita piittaamattomalla tai väkivaltaisella tavalla.
3) Pelaaja syyllistyy väkivaltaiseen fyysiseen peliin.
Tämä sisältää muun muassa tilanteet, joissa pelaaja väkivaltaisesti taklaa, heittää tai kamppaa vastapelaajan kaukalon laitaa tai maalikehikkoa vasten tai muutoin hyökkää väkivaltaisesti vastapelaajan kimppuun.
4) Pelaaja tai toimihenkilö on osallisena kahakkaan.
Kahakka tarkoittaa lievempää muotoa tappelusta ilman nyrkiniskuja ja potkuja, jossa osanottajat kunnioittavat yritystä erottaa heidät toisistaan.
5) Pelaaja syyllistyy toisen kerran pelissä ison joukkuerangaistuksen aiheuttavaan rikkeeseen.
Pelirangaistus korvaa toisen ison joukkuerangaistuksen, mutta siitä pitää silti seurata iso joukkuerangaistus.
6) Joukkueen toimihenkilö syyllistyy jatkuvaan epäurheilijamaiseen käytökseen.
Pelirangaistus korvaa toisen 10 minuutin henkilökohtaisen rangaistuksen sekä sen yhteydessä tuomitun pienen joukkuerangaistuksen, mutta siitä pitää seurata iso joukkuerangaistus.
7) Pelaaja, jonka varustetta pyydetään tarkistettavaksi, yrittää korjata tai vaihtaa varusteen ennen tarkistusta.
8) Pelaaja tai joukkueen toimihenkilö syyllistyy rikkeeseen, jonka selvästi on tarkoitus sabotoida peliä.
Tämä sisältää muun muassa tilanteet, joissa:
Rangaistu pelaaja astuu tahallaan kaukaloon ennen rangaistuksen päättymistä. Mikäli pelaaja astuu kaukaloon pelikatkon aikana, määrätään hänelle pieni joukkuerangaistus. Mikäli poistuminen rangaistuspenkiltä johtuu toimitsijoiden virheestä ja se havaitaan varsinaisen rangaistusajan kuluessa, pelaaja palaa takaisin rangaistuspenkille. Rangaistusaikaa ei lisätä, vaan pelaaja palaa kaukaloon, kun varsinainen rangaistusaika on kulunut. Mikäli virhe havaitaan varsinaisen rangaistusajan umpeuduttua, ei mihinkään toimenpiteisiin tule ryhtyä.
Loukkaantunut pelaaja, joka on korvattu rangaistuspenkillä toisella pelaajalla, osallistuu peliin ennen rangaistuksensa päättymistä. Mikäli pelaaja, jonka rangaistus on päättynyt, astuu kaukaloon, vaikka joukkueelle määrätyt joukkuerangaistukset edellyttäisivät pelaajan odottavan pelikatkoa, voidaan tämä tilanteesta riippuen tulkita pelaamiseksi liian monella kenttäpelaajalla.
Jompikumpi joukkue tekee rikkeen vaihtoalueelta tai rangaistuspenkiltä rangaistuslaukauksen yhteydessä.
Varusteita heitetään vaihtoalueelta pelin aikana.
Pelaaja, joka ei ole vaihtamassa, osallistuu tai yrittää osallistua peliin vaihtoalueelta. Tähän kuuluu myös tilanne, jossa pelaaja tai joukkueen toimihenkilö potkaisee kaukalon laitaa kaukalon ulkopuolelta niin, että se vaikuttaa peliin.
Pelaaja, joka on ollut maalivahti, osallistuu peliin kenttäpelaajana samassa pelissä.
Joukkueella on tarkoituksellisesti liian monta pelaajaa kaukalossa.
9) Kenttäpelaaja jatkaa viallisen mailan käyttämistä tai käyttää vahvistettua tai pidennettyä mailan vartta.
10) Pelaaja tai joukkueen toimihenkilö poistuu vaihto- tai rangaistuspenkiltä osallistuakseen riitatilanteeseen.
Osallistuminen tarkoittaa sitä, että pelaaja tai joukkueen toimihenkilö osallistuu riitatilanteeseen fyysisesti tai sanallisesti vastapuolen kanssa tai lähestyy erotuomareita riitatilanteen aikana.
11) Pelaaja tai toimihenkilö osallistuu tappeluun.
Pelaajan katsotaan osallistuvan tappeluun, mikäli hän käyttää nyrkiniskuja tai potkuja.
12) Pelaaja tai joukkueen toimihenkilö tekee tai yrittää tehdä raa’an rikkomuksen.
Tähän sisältyy myös, kun heitetään mailalla tai muulla varusteella vastustajaa.
13) Pelaaja tai joukkueen toimihenkilö syyllistyy törkeään huonoon käytökseen.
Törkeällä huonolla käytöksellä tarkoitetaan erotuomareiden, pelaajien, joukkueen toimihenkilöiden, toimitsijoiden tai katsojien törkeää loukkaamista.
14) Pelaaja tai joukkueen toimihenkilö syyllistyy uhkaavaan käytökseen.
Uhkaava käytös tarkoittaa tahallista toisen henkilön fyysisen koskemattomuuden loukkaamista, vaikka se ei välttämättä aiheuttaisi fyysistä vammaa. Tähän sisältyy muun muassa sanallinen uhkailu, pelaajaan kohdistuva sylkeminen, erotuomarin tai toimitsijan fyysinen uhmaaminen yms.
Pelirangaistuksesta seuraa jäähy 2+2+20.
- Seutuliigan sarjamääräyksiä
Ottelusiirtoja ei pääsääntöisesti tehdä lainkaan.
Ottelu päätetään, jos ottelussa saavutetaan kahdentoista (12) maalin ero.
Tasapisteissä sijoitus ratkeaa seuraavasti; 1) keskinäisten otteluiden pisteet, 2) keskinäisten otteluiden maaliero, 3) keskinäisten otteluiden tehdyt maalit, 4) koko sarjan maaliero, 5) koko sarjan tehdyt maalit, 6) Uusintaottelu, 7) arpa.
Mahdollisesta protestista on kerrottava ottelun erotuomarille 5 min. kuluessa ottelun päättymisestä. Tuomari merkitsee ottelukorttiin ” Joukkue X tekee protestin ”. Tämän jälkeen joukkue toimittaa kirjallisen protestin ja 20 euron protestimaksun Seutuliigalle kahden ( 2 ) päivän kuluessa ottelupäivästä. Protestimaksu palautetaan, jos protesti hyväksytään.
Mikäli tuomarille ei ole tehty protestimerkintäpyyntöä, tai kirjallista protestia ei ole toimitettu määräaikaan mennessä, tai protestimaksua ei ole maksettu määräaikaan mennessä, raukeaa protesti. Myös pelioikeusasioissa tehtävä protesti ja protestimaksu on jätettävä määräaikana, mutta tuomarin merkintää ottelukortissa ei edellytetä. Seutuliigan edustajilla on oikeus tutkia myöhemmin ilmetessä esim. pelioikeudeton pelaaja ja määrätä sääntöjen mukainen sanktio.
Sarjoissa pidetään pistepörssiä, maalintekijät, syöttäjät ( 1 / maali ) kirjataan pöytäkirjaan, samoin kirjataan ja tilastoidaan jäähyt ja ulosajot.
Hyvään harrastehenkeen kuuluu kiittää vastustajia ottelun jälkeen reippailla HEI-HEI-HEI huudoilla.
Ilmoittautuessaan joukkueet sitoutuvat noudattamaan näitä sääntöjä, hallin määräyksiä ja Seutuliigan antamia ohjeita, sekä maksamaan osanottomaksut määräaikaan mennessä. Joukkueen peruessa osallistumisensa osallistumismaksua ei palauteta. Jos maksuja ei ole hoidettu on yhdistyksellä oikeus asettaa joukkueen kaikki pelaajat yhteisvastuulliseen pelikieltoon salibandysarjoissa.
Joukkueet vastaavat itse tarvittavasta huollosta. Seutuliigalla on ensiaputarvikkeita käytettäväksi (jääpussit, kylmäsprayt, veskarien sormiteipit jne.)
Luovutussakko on 100 euroa.
Kaikista salibandyyn liittyvistä asioista liigan puitteissa päättää Seutuliigan edustajat.
Kaikissa epäselvissä tapauksissa voit kääntyä luottamuksella Seutuliigan edustajien puoleen.